Definitie vastzitten: 

 

Indien tijdens het uitoefenen van de 4x4 hobby: 

Je als een driftig detonerende dictator je wil probeert op te leggen aan de fossiele brandstof lurkende verbrandingsmotor in het vooronder van jouw voortreffelijke 4x4. 

 En 

 Dat dit alles gepaard gaat onder het genot van de lucht gelijk een bekend Cubaans product, veroorzaakt door een minstens tot de helft opgerookte koppeling. 

 En 

 Dat je na het optrekken van de rook je moet concluderen dat je hoofd het blunderkleurtje heeft aangenomen. 

 En 

 De vloeibare intelligentie in heftige hoeveelheden uit alle poriën van je hoofd stroomt. 

 En 

 Alle tandwielen in de versnellingsbak hun eigen persoonlijke groet hebben gebracht tijdens het heen en weer jutteren 

 En 

 Op welke ondergrond of onder welke omstandigheden dan ook supersonische snelheden worden gerealiseerd van 0 Km /uur gedurende langer dan 0.5 minuten. 

 En 

Een en ander nagemeten is ten opzichte van een kadastraal erkend object in de directe omgeving. Gecontroleerd met meetlint. En niet met de op hol geslagen meters op het dashboard. Dit om frauduleuze verklaringen te voorkomen. 

 En 

 Niet op eigen kracht, zonder in de auto aanwezige hulpmiddelen, het vooraf bepaalde punt kan worden bereikt. 

 DAN HEB JE VAST GEZETEN!!!! 

 

 MAAR: Maar wat is vastzitten eigenlijk. Het door Ottho toen geschreven: Het angstzweet uitbrekende moment dat het voertuig stil blijft staan terwijl u tot het uiterste getergd het gaspedaal tot de bodem intrapt, de wielen zonder enige grip ronddraaien en het voertuig geen centimeter meer voor,- of achteruit gaat. Er gebeurt ondanks uw krachtig uitgesproken *#ΛΣΦΩ▀☻♪ﺴשּׁ helemaal niets meer. Dat zou dus de definitie van vastzitten kunnen zijn.  

 Maar dat vindt ik te simpel. Op deze manier houdt deze belangrijke definitie geen rekening met de zweetdruppels van de diehards onder ons, die elke uitdaging aangrijpen, overal met hun 4x4 induiken en zichzelf uit elke hopeloze situatie weer weten te redden. De definitie moet ook hiermee rekening houden en moet dus toch beter omschreven worden. 

 Want: als u op eigen kracht, met eigen middelen zoals lier, krik of hyjack of gewone ouderwetse handkracht, het voertuig alsnog in beweging krijgt en de uitdaging weet te overwinnen, vind ik niet dat je hebt vastgestaan. Je kan dan stellen dat je met meer middelen dan alleen tractie de uitdaging overwonnen hebt. Je hebt daarmee extra plezier beleefd aan die uitdaging. En wie zegt dat hij nog nooit heeft vastgestaan, heeft ook nog nooit een echte uitdaging geprobeerd!    

 De definitie van vastzitten is dus:  

Je hebt vastgestaan als je met een sleeplint, sleepkabel of lier, of hulp van derden, zoals  een andere 4x4, boer met trekker, takelwagen, kraanwagen of hijskraan uit je benarde positie gered wordt. Kortom, als je door anderen geholpen moet worden. Dan sta je vast. In alle andere gevallen waarbij je jezelf weer op weg weet te helpen, heb je niet vastgestaan. Je hebt dan hooguit enig oponthoud gehad bij het overwinnen van de uitdaging.  

 

Aldus uitgesproken en vastgesteld op woensdag 8 januari 2003.